Linux Dersleri
🎓 Eğitimler 🗃️ Blog 📜 Komut Listesi 🎯 Test 🏷️ Etiketler 💖 Faydalı Kaynaklar 🐧 Hakkında 📮 Geri Bildirim
Mobil Uygulamalar
Image
    Google Play Google Play

Linux Dersleri |

GNU/Linux için Türkçe içerik sağlamak üzere kurulmuş bir platformdur.

apt apt-get

apt ile apt-get Arasındaki Fark

3 dk. Taylan Özgür Bildik

apt ve apt-get benzer amaçla yani paket yönetimi için kullanılan iki alternatiftir. Aralarındaki en temel fark apt aracının sunduğu sadeliktir.

ℹ️ Not: Bu yazı apt aracının kullanımından ziyade neden apt ve apt-get olmak üzere iki alternatif olduğunu irdeliyor. Yani paket yönetimi hakkında bilgi almak için buradaysanız, maalesef doğru yazıyı okumuyorsunuz. Mevcut platformda bu konuda doküman mevcut.

apt Nereden Çıktı ?

apt komutunun ortaya çıkışındaki temel motivasyon; daha az komut ile daha fazla işlevi yerine getirebilen bir araç ortaya koyarak, kullanıcıların işini kolaylaştırmaktı. Biraz daha açıklayacak olursak;

Linux sistemleri, kullanıcının ihtiyacı olduğunda, programa kolayca ulaşabilmesini sağlayacak program paketlerini içinde bulunduran kendi paket depolarına(repository) sahiptirler. Bu paketleri yönetmek(sorgulamak, yüklemek, kaldırmak, güncellemek vs…) için de bir paket yöneticisine ihtiyaç vardır. Debian tabanlı dağıtımlar da APT(Advanced Packaging Tool) paket yöneticisini kullanmaktadır.

Paket yöneticisini etkili şekilde kullanmak için de bir çok komut bulunmaktadır. Hatta öyle ki, eski apt-get aracında aynı işlevi yerine getiren benzer komutlara ek olarak artık pek sık kullanılmayan işlevleri de yerine getirmek için de çok fazla komut mevcut. Tabii hal böyle olunca da doğal olarak kullanıcılar bu komutları öğrenme ve hatırlama konusunda zorluk yaşayabiliyorlar.

İşte apt komutu da tüm bu fazlalıklardan kurtulmak adına apt-get ve apt-cache komutunun tüm işlevlerinin tek elde toplanmasıyla oluşturulmuştur. Bu durumu daha iyi anlamak için tablo üzerinden kıyaslayabiliriz.

apt Komutu apt-get Komutu Komutun İşlevi
apt install apt-get install Paket kurar.
apt remove apt-get remove Paket kaldırır.
apt purge apt-get purge Paketleri ayarlarıyla birlikte kaldırır.
apt update apt-get update Paket kaynağı (repo) güncel bilgilerini alır.
apt upgrade apt-get upgrade Yükseltilebilir tüm paketleri yükseltir.
apt autoremove apt-get autoremove Kullanılmayan paketleri kaldırır.
apt full-upgrade apt-get dist-upgrade Bağımlılıkları ile birlikte sistemi günceller.
apt search apt-cache search Repolardan program aramayı sağlar.
apt show apt-cache show Paket ile ilgili detayları gösterir.

Amaç sadeleştirmek olduğu için elbette apt-get aracındaki tüm seçenekler apt aracına aynen aktarılmamış. Bunun yerine apt’nin de paket yönetimine yeni eklediği kendine özgü komutları mevcut.

Yeni apt Komutları Komutun İşlevi
apt list Sistemdeki paketlerin durumları ile listeler. (yüklenmiş yada yükseltilebilir)
apt edit-sources Kaynak listesini düzenlemeyi sağlar.

apt ile  apt-get komutunun karşılaştırılması konusunda dikkat edilmesi gereken asıl nokta, apt ‘nin sürekli gelişme altında olduğudur. Böylece, gelecek sürümlerde komuta eklenecek olan bir çok yeni ve kullanışlı özelliği de görmüş olacağız.

Sonuç

  • apt paket yönetimi için gerekli komutları sağlayan apt-get ve apt-cache komutlarının tek bir elde toplanmış hali, bir alt kümesidir.
  • apt komutunda, hatırlanması gereken çok daha az parametre vardır. Dolayısıyla kolayca hatırlanabilen, oldukça az komutla çok işler başarabilen bir yapısı vardır.
  • Sürekli gelişmeye devam edecektir, dolayısı ile zamanla çok daha yaygın kullanıma ve güçlü özelliklere sahip olacaktır.

Özellikle geri dönük uyumluluk dolayısıyla apt-get  uzun yıllar boyu yaygın olarak(özellikle script dosyalarında) kullanılmaya devam edecek. Ancak, gelecekteki paket yönetimi ve yenilikler apt üzerine kuruluyor olacak. Eğer sürekli apt-get ‘in, apt komutuna oranla sahip olduğu ek özelliklerine ihtiyaç duymuyorsanız apt-get’ e bağlı kalmak için bir neden göremiyorum. Geri dönük uyumluluğu bulunan bir script yazıyorsanız apt-get, fakat etkileşimli kabuk kullanımında rahat etmek istiyorsanız apt aracını tercih edebilirsiniz. Yani zarif apt komutumuza bir şans verin derim 🙂

📮 Hata, eksik ve öneri bildirimlerinizi buradan iletebilirsiniz.

Sayfa İçeriği

Video Eğitim

Linux'u temel seviyede öğrenmek isterseniz, video, doküman, test, alıştırmalar ve soru-cevap imkanları sunan kursa katılabilirsiniz.