Linux Dersleri
🎓 Eğitimler 🗃️ Blog 📜 Komut Listesi 🎯 Test 🏷️ Etiketler 💖 Faydalı Kaynaklar 🐧 Hakkında 📮 Geri Bildirim
Mobil Uygulamalar
Image
    Google Play Google Play

Linux Dersleri |

GNU/Linux için Türkçe içerik sağlamak üzere kurulmuş bir platformdur.

passwd

Unutulan Root Parolasını Değiştirmek

2 dk. Taylan Özgür Bildik

Unutulan veya çeşitli sebeplerle tahrip edilmiş olan root parolasını sistem başlangıcında yenilememiz mümkün. Ben anlatım sırasında Kali Linux dağıtımını kullandım, fakat siz kullanmakta olduğunuz dağıtım üzerinden de aynı adımları takip edebilirsiniz.

Öncelikle sistemi yeniden başlatıyoruz.

Karşımıza gelen GNU GRUB ekranındayken E tuşuna basarak “edit” yani “düzenleme” moduna geçiyoruz.

gnu-grub

Düzenleme modundayken klavyemizdeki yön tuşları ile alt satırlara inerek “linux” satırını bulmamız gerek.

edit-gnu-grub.webp

linux satırında bulunan “ro” ifadesini “rw” ile değiştirdikten sonra, satırın sonuna ”init=/bin/bash” ifadesini ekliyoruz. Bu değişiklik sayesinde disk üzerinde yazma yetkisi ve sistem başlangıcında bash kabuğuna erişim kazanmış olacağız.

edit-gnu-grub-changed.webp

Değişiklikleri kaydetmek için Ctrl + X ya da F10 tuşlarını kullanabiliriz.

Yaptığımız değişikliğin anlamı; ro ifadesi read only anlamındaki yalnızca okuma yetkisini temsil ediyor. Biz bu yetkiyi düzenleme yapacağımız için rw şeklinde read write yani hem okuma hem de yazma(değişiklik yapma) yetkisi olarak değiştirdik.

Satırın sonuna eklemiş olduğumuz init=/bin/bash ifadesi ise sistemi boot ettikten sonra bash kabuğunun açılmasını sağlıyor. Eğer bu ifadeyi eklemezseniz sistemi boot ettiğinizde aşağıdaki görselde yer alan komut satırı açılmaz.

root-shell.webp

Boot ettikten sonra bash kabuğu root yetkileriyle açılmış oldu. Öncelikle dosya sistemini yazılabilir olması için mount -o remount,rw / komutuyla kök dizini okunabilir biçimde bağlayalım.

mount.webp

Son olarak şifre belirlemek üzere passwd komutunu girelim.

passwd.webp

passwd komutunu girdikten sonra resimdeki gibi konsol bizden yeni şifre oluşturmamızı isteyecek ve bunu tekrar girmemizi isteyecek.

ℹ️ Not: Parolanızı yazarken yazdığınız gözükmeyebilir bu bir güvenlik önlemidir siz yazmaya devam edin.

passwd-changed.webp

Ve işlemler bu kadar !

Gördüğünüz gibi işlem başarılı bir şekilde gerçekleşti  ve ”passwd: password updated successfully” çıktısını aldık. Yani root hesabının parolasını değiştirmiş olduk.

Fakat SELinux etkin sistemlerde(CentOS, RedHat vb..) son olarak touch /.autorelabel komutu ile kök dizinde “.autorelabel” dosyası oluşturulmalı. Çünkü güvenlik için kullanılan SELinux modülünde her dosya ve işlem, etiketleri(label) ile tanımlanır. Bu etiketler, dosyanın veya işlemin üzerinde izin verilen işlemleri belirtir. Yani SELinux, bu etiketleri kullanarak dosya ve işlemlere olan erişimi kontrol eder.

root parolası değiştiğinde sistemde meydana gelecek olan etiket değişimi dolayısıyla SELinux aktif sistemde, yetki problemi oluşmaması için bu etiketlerin güncellenmesi gerekir. İşte touch /.autorelabel komutu ile ana dizine “.autorelabel” dosyasını eklemek, SELinux’un dosya etiketlerini otomatik olarak güncellemesini sağlar.

touch /.autorelabel

Bu sebeple SELinux aktif sistemlerde root parolası değişimi ardından touch /.autorelabel komutu kullanılmalıdır. Alternatif yaklaşımlar ve daha fazla detay için buraya göz atabilirsiniz.

Tüm işlemlerin ardından son olarak reboot -f komutu ile sistemi yeniden başlatıp, tanımlamış olduğunuz root parolasını kullanabilirsiniz.

/.autorelabel konusundaki bilgilendirmesi için Yasin Karabulak hocama çok teşekkür ederim.

📮 Hata, eksik ve öneri bildirimlerinizi buradan iletebilirsiniz.

Sayfa İçeriği

Video Eğitim

Linux'u temel seviyede öğrenmek isterseniz, video, doküman, test, alıştırmalar ve soru-cevap imkanları sunan kursa katılabilirsiniz.